mehmet-kursat-deger-239132

Ανάλαβε Δράση

Πως μπορείς να βοηθήσεις?

Οι επικονιαστές χρειάζονται βοήθεια, αλλά ξέρουμε πώς να τους βοηθήσουμε! Οι επιστήμονες και ερευνητές που μελετούν τους επικονιαστές εδώ και δεκαετίες μπόρεσαν να ανακαλύψουν και να αναδείξουν κάποιους τρόπους που μπορεί να βοηθήσουν στην διάσωση των μελισσών. Αν όλοι – οι ιδιοκτήτες σπιτιών, οι τοπικές κυβερνήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις και η ιδιωτική βιομηχανία – καταβάλουν μία μικρή προσπάθεια, τότε θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το μέλλον για τους επικονιαστές και να εξασφαλίσουμε τη δική μας επιβίωση επίσης.

1.Δημιουργήστε χώρο για τους επικονιαστές

Οι κήποι του σπιτιού μπορούν και προσελκύουν επικονιαστές και σε πολλές περιπτώσεις τα προάστια και οι πόλεις έχουν αποδειχθεί ότι έχουν διαφορετικά είδη επικονιαστών από τις κοντινές άγριες περιοχές. Εφόσον μπορέσουμε να παρέχουμε άνθη που αποτελούν πλούσια σε γύρη και νέκταρ τροφή για τους επικονιαστές, οι πληθυσμοί τους θα ανακάμψουν. Η παρουσία τους, αυξάνει τις αποδόσεις των αστικών οικοσυστημάτων και των διακοσμητικών και καλλωπιστικών φυτών σας. Καλέστε τις μέλισσες στον κήπο σας, στο μπαλκόνι σας, στην αυλή του σχολείου σας μέσω των The Bee Spots για να βελτιώσετε τη ζωή των μελισσών και τη δική σας!

2. Τοποθετήστε τα σωστά φυτά

Είναι πολύ σημαντικό, αν θέλετε να παρέχετε, καλή τροφή για τους επικονιαστές, να επιλέξετε τα σωστά φυτά.
Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα με φυτά κατάλληλα για τροφή για τις μέλισσες που είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη και παρέχουν τροφή για τις μέλισσες από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Κατάλογος φυτών φιλικών προς τις μέλισσες και τους επικονιαστές για την Ελλάδα:


-Campanula
-Sinapis
-Scabiosa
-Eryngium
-Medicago
-Ornithogalum
-Colchicum
-Allium
-Anchusa
-Centaurea
-Echium
-Scorzonera
-Veronica
-Centaurea

Προσέξτε, εάν αγοράζετε σπόρους ή φυτά για τις μέλισσες, είναι σημαντικό να είναι βιολογικής καλλιέργειας και να μην υποβάλλονται σε επεξεργασία με παρασιτοκτόνα σε οποιοδήποτε φάση. Επιλέξτε φυσικά τοπικά αγριολούλουδα, για να βοηθήσετε τους ντόπιους πληθυσμούς μελισσών να επιβιώσουν!

3. Επιλέξτε Βιολογικά

Τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στη μη βιολογική γεωργία μπορούν να είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες. Η βιολογική γεωργία, από την άλλη πλευρά, αποφεύγει τη χρήση αυτών των φυτοφαρμάκων, καθώς και τεχνητών λιπασμάτων. Αυτό παρέχει ένα πλούσιο περιβάλλον για τις μέλισσες να ευδοκιμήσουν. Αποκλείστε τα φυτοφάρμακα από τη διατροφή σας με την κατανάλωση βιολογικών προιόντων και αυτό θα ωφελήσει τόσο εσείς όσο και οι μέλισσες! Αποφύγετε να αγοράζετε μεταποιημένα φρούτα και λαχανικά σε πλαστικές συσκευασίες και προσπαθήστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πού προέρχεται το φαγητό σας και τον τρόπο παραγωγής του, αν θέλετε να βοηθήσετε τις μέλισσες να επιβιώσουν αλλα και εσείς να αποκτήσετε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.
Τα χημικά που παράγουν μέλισσες δεν απαντώνται μόνο στις βιομηχανικές πρακτικές, αλλά και σε πολλά οικιακά εντομοκτόνα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο πιστοποιημένους οργανικούς σπόρους, ζιζανιοκτόνα και εντομοαπωθητικά ή, ακόμα καλύτερα, δημιουργήστε τα δικά σας βιολογικά προιόντα.

4. Κάντε το δικό σας ξενοδοχείο εντόμων

Τα ξενοδοχεία μελισσών (insect hotels) παρέχουν μόνο βιότοπο για φωλιά για κάποια μόνο από τα είδη των άγριων μελισσών, τα οποία ζούν μοναχικά. Είναι όμως ενδιαφέρον και εκπαιδευτικό για μικρούς και μεγάλους να παρακολουθούν τις θηλυκές μέλισσες που τα χρησιμοποιούν για φωλιά τους, τοποθετώντας τα αυγά τους, που θα εκκολάφθούν την επόμενη άνοιξη.

Οι μοναχικές μέλισσες είναι αβλαβείς και καθόλιυι επιθετικές. Οι πιθανότητες να κεντρίσουν είναι μηδαμινές και το κέντρισμά τους δεν είναι οδυνητό όπως άλλων ειδών μελισσών. . Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και αν προσπαθήσουν να σας κεντρίσουν, δεν θα το αισθανθείτε καν. Δεν ζουν σε κυψέλες, δεν παράγουν μέλι, δε χτίζουν κηρήθρες και δε δημιουργούν σμήνη. Αντίθετα, ζουν μοναχικά, με μόνο τους σκοπό την αναπαραγωγή και την παραγωγή των κατάλληλων συνθηκών για την επιβίωση της επόμενης γενιάς.

5. Γίνε εθελοντής!

Η ενασχόληση με το περιβάλλον και τη διατήρηση των ειδών μπορεί να είναι οχι μόνο αξιόλογη αλλα και πολύ βαθιά ικανοποιητική. Γίνε εθελοντής του The Bee Camp και να αποκαταστήσουμε τη ζωή στην πόλη και να τις μετατρέψουμε σε πολύχρωμα και πράσινα βιώσιμα κέντρα για τους επικονιαστές και για εμάς, μέσω της εκπαίδευσης, των Bee Spots και των δράσεων ευαισθητοποίησης κοινού.